Ik wil met volwassenen aan de slag rond armoede

Welzijnszorg ontwikkelde een aantal materialen en methodieken die als leidraad kunnen dienen om met volwassenen over armoede te denken en te praten. 

Inleefweek Armoede

Wil jouw vereniging of organisatie graag stilstaan bij het thema armoede? Wil je het eens anders aanpakken? Dan is de inleefweek armoede misschien iets voor jullie!
Wat is het? De deelnemers aan een inleefweek gaan de uitdaging aan om één week rond te komen met een budget van iemand die in armoede leeft (€60 per volwassen deelnemer en €20 per kind). Zo ervaren ze aan de lijve hoe het voelt om in armoede te leven.
Lees meer >>

Gemotiveerde sprekers vertellen over armoede op jouw activiteit

Wil jouw vereniging tijdens een activiteit stilstaan bij het thema armoede? Dan wil Welzijnszorg je hierbij helpen. Welzijnszorg beschikt over een netwerk van gemotiveerde sprekers die één tot anderhalf uur over armoede komen vertellen tijdens jouw activiteit.

iTunes’ Rijke verhalen. Over leven en overleven

In ‘Rijke verhalen. Over leven en overleven’ krijgen mensen die in armoede leven de kans om hun verhaal te brengen. Hebben ze het zelf gezocht? Zijn ze te lui om te werken? De realiteit is vaak pijnlijker dan de vooroordelen. Voel de schaamte, de pijn en de honger terwijl je luistert naar verhalen die je anders nooit te horen zou krijgen. 
Via iTunes kan je de negen persoonlijke armoedeverhalen downloaden. De opbrengst gaat naar Welzijnszorg. Prijs per verhaal: € 0,99
Voor ieder audiofragment werd een leidraad voor een bespreking opgesteld. Die kan je hier downloaden.

Budgetoefening

Armoede kan en mag niet herleid worden tot een centenkwestie. Toch vormt dat een belangrijk aspect van armoede. Geld maakt misschien niet gelukkig, het helpt alleszins om een aantal basisbehoeften gegarandeerd te zien. Een budgetoefening maken is vaak een heel directe confrontatie met het armoedethema. Het is een goede manier om te reflecteren over bestedingspatronen en over het omgaan met beperkte middelen.
Gratis

Armoe Troef

Welzijnszorg legt haar troeven op tafel. Jij ook? Trommel dan wat vrienden op en zet de koffie en taart gereed. Helemaal klaar voor een partijtje hartenjagen of klaverjassen met het kaartspel van Welzijnszorg? 
Maar het is meer! Durf jij de uitdaging aan om open kaart te spelen? Hoe kijkt  jouw vereniging naar armoede? Zijn mensen in armoede welkom? En welke tips kan je daarbij gebruiken? Er komen drie thema’s aan bod:

  • Waar worden ouderen in armoede mee geconfronteerd?
  • Welke drempels ondervinden ouderen in armoede om naar een vereniging te gaan?
  • Wat kan je als vereniging doen?

Bij het spel hoort ook een brochure met verwerkingsmodellen, tips en extra informatie.
Kaartspel: € 5. Bestel via de  webshop
Handleiding: gratis downloaden.

Armoedequiz

Een quiz is de ideale manier om op een ontspannende manier kennis te testen én te vergaren. De quiz, met afwisselende doe-opdrachten, kan je gratis aanvragen. info [at] welzijnszorg.be ((info [at] welzijnszorg.be))

Warme Babbel

Welzijnszorg ondersteunt heel wat projecten in Vlaanderen en Brussel. Je kan iemand van een project uit jouw buurt uitnodigen voor een babbel: een babbel over het project, over de mensen in het project, over de betekenis van het project. Een hartverwarmende middag of avond die meteen het werk van Welzijnszorg concreet maakt én een mooi antwoord biedt op de vraag wat Welzijnszorg doet met het geld dat via sponsoring en giften binnenkomt. Meer info via de regionale dienst in je buurt.