Welzijnszorg maakt werk van structurele armoedebestrijding in eigen land.

U bent hier

De gekookte kikker van het armoedig beleid

Hoopt deze regering dat er gewenning optreedt, gelatenheid is,  rond het falend armoedebeleid? Is het zoals de kikker die in koud water zachtjes aan de kook wordt gebracht en het niet door heeft?

De regering schrapt weer 40 miljoen in het armoedebeleid, een week na de publicatie van de kinderarmoedecijfers door Kind en Gezin. De belofte uit het regeerakkoord om de uitkeringen op te trekken tot de Europese Armoedegrens is verder af dan ooit.

Nochtans, eind januari werd Welzijnszorg, naar aanleiding van de campagne 1 op 7 haalt de meet niet, ontvangen door heel wat excellenties die ons loofden voor onze strijd tegen armoede. Ze spraken ook het engagement uit om hier blijvend aandacht aan te schenken.

En wat zien we, net het omgekeerde.

De dag voor de  uitreiking van de Prijs Armoede Uitsluiten, waar Welzijnszorg elk jaar een concreet armoedebestrijdingsproject in de bloemetjes zet is dit weer een pijnlijk signaal naar mensen in armoede.  Het is ook een kaakslag voor de honderden armoedebestrijdingsprojecten, de duizenden vrijwilligers die dag in dag uit mee bouwen aan een rechtvaardiger wereld.

Mensen met en zonder armoede ervaring die samen armoede en uitsluiting aanpakken met een waaier aan concrete initiatieven verdienen alle lof en steun. Over de gedrevenheid van deze projecten en vrijwilligers maken we ons geen zorgen.

De roep, de schreeuw vanuit deze projecten naar structurele oplossingen die maar niet gehoord wordt door de beleidsmakers, dat is pas zorgelijk. Mensen in armoede, vrijwilligers doen wat in hun mogelijkheden ligt in honderden lokale projecten. Het zal op alle terreinen, alle beleidsniveaus, samen moeten gebeuren. Wanneer maakt het beleid eindelijk zijn huiswerk en gaat het daadwerkelijk de strijd tegen armoede aan?

Neen, wij worden geen gekookte kikkers, we blijven aan de alarmbel trekken samen en namens mensen in armoede en de duizenden vrijwilligers. Desnoods reiken we  ook de volgende 20 jaar een Prijs Armoede Uitsluiten uit. Wij maken ons huiswerk, nu de beleidsmakers nog.

 

20180622_persbericht_minuitgaven.pdf

 20180622_persbericht_minuitgaven.pdf