Bouwen in Brussel en bouwen aan mensen

Brussels Sociale-economieonderneming Casablanco wint ‘Prijs Armoede Uitsluiten’ van Welzijnszorg: Bouwen in Brussel én bouwen aan mensen

Brussel 9 juni 2015. Het Brusselse Casablanco kreeg vanavond de ‘Prijs Armoede Uitsluiten’ ter waarde van € 12.500 en het kunstwerk ‘Uit armoede opstaan’. De Prijs werd overhandigd door Jan Smets, gouverneur van de nationale bank van België en Marc Leemans, voorzitter van het ACV.

Welzijnszorg, de grootste armoedebestrijdingsorganisatie in Vlaanderen en Brussel, reikte de prijs voor de 16de keer uit. Dit jaar koos de organisatie voor het thema ‘Moeilijke tijden, en hoe ermee om gaan …’
Niet toevallig, in economisch moeilijke tijden worden de mensen die het al moeilijk hebben het hardst getroffen. Niet alleen door allerlei besparingen, maar ook op de arbeidsmarkt. Net daarom is het van groot belang dat organisaties en projecten inzetten om die mensen die het zwakst staan op de arbeidsmarkt.

De laureaat Casablanco blinkt uit in deze opdracht. De jury, die de winnaar koos, drukte het als volgt uit:

“Als ondernemen in de sociale economie ‘een beetje zoals een grand-écart is’, een ietwat ongemakkelijke spreidstand tussen mensen en cijfers, tussen het koesteren van maatschappelijke en economische idealen en het moeten maken van strategische keuzes - zoals Casablanco het zelf stelt – dan hebben we hier te maken met een topatleet.

In het Brusselse, met z’n hoge armoede- en werkloosheidscijfers en met z’n superdiversiteit, bouwt – letterlijk! - Casablanco een succesvolle en rendabele sociale-economieonderneming uit op een – voor de sociale economie – niet alledaags terrein: de bouwsector. Een onderneming, bovendien, met zeer veel oog voor de mensen die er aan de slag zijn. Met vaak een stevige voorgeschiedenis, maar weinig voorkennis in de bouwsector. Een onderneming die hen ruimte geeft voor persoonlijke omstandigheden. Met een duidelijke keuze voor hoe en wat er gebouwd wordt: duurzaam, allereerst aan mensen, maar ook aan sociaal wonen en leefbare buurten.
Casablanco is bovendien zeer actief in samenwerken en beleidswerk.”

Directeur van Casablanco, Pieter Dehon, riep in z’n dankwoord op om kritisch te zijn voor het beleid, maar ook voor de sociale economie zelf: 
“We moeten op een overtuigende manier kunnen aantonen dat: willen we sociaal zijn, we ook economisch moeten denken, maar evenzeer, willen we economisch zijn, dat we dan ook niet voorbij kunnen aan de sociale finaliteit die er aan ten grondslag moet liggen.”

Tijdens de uitreiking werd verder ingegaan op dit thema. De Britse onderzoekster Sarah Lyall[1] ging in op ‘Responses to austerity’ en duidde de uitdagingen voor een socialere economie in economisch moeilijke tijden aan. Jan Smets en Marc Leemans gaven hun reflecties over het thema.

Welzijnszorg kiest met deze prijswinnaar voor een project dat vanuit een duidelijk sociaal oogpunt erin slaagt om mensen kansen te geven op de arbeidsmarkt. Met doorstroomcijfers van 7 op 10 naar de reguliere economie, slaagt Casablanco erin om zuurstof te geven aan mensen en aan de arbeidsmarkt. Tegelijk verliest men nooit uit het oog dat dit niet voor iedereen haalbaar is.
Geloven in mensen, hun talenten ontwikkelen en een kritische stem vormen in het maatschappelijk debat: Redenen genoeg voor Welzijnszorg om Casablanco te belonen met de Prijs Armoede Uitsluiten.

 

 

[1] http://www.neweconomics.org/people/entry/sarah-lyall