Inhoudelijk aanbod

Ons inhoudelijk aanbod

Draag samen met je vereniging, organisatie, geloofsgemeenschap of vrienden en familie onze solidariteitsoproep uit.

Zet ons thema op jullie agenda en maak het bespreekbaar.

Hoe meer mensen weten en vinden dat armoede een groot onrecht is, hoe sterker ons signaal is.

Webinar op woensdag met Welzijnszorg

In de "Webinar op woensdag" bieden we een boeiende mix aan: mensen in armoedesituaties vertellen zelf over hun ervaringen, experten lichten de achtergrond toe en wij focussen op de strijd tegen armoede. Enkele keren per jaar laten we ons licht over een ander thema schijnen. Samen met jouw vragen en reacties maken we er een boeiende sessie van! Hou de kalender in de gaten en schrijf je in.

Meer info en inschrijven

Inleefweek Armoede

Wil je graag stilstaan bij het thema armoede maar het toch eens anders aanpakken? Dan is de Inleefweek Armoede iets voor jullie! De deelnemers aan een inleefweek gaan de uitdaging aan om 1 week rond te komen met een budget van iemand die in armoede leeft. €60 voor een volwassen persoon en €20 voor een kind. Zo ervaar je aan den lijve hoe het voelt om in armoede te leven.

Meer info

Inleefatelier Iedereen gelijk in de wijk

Welzijnszorg ontwikkelde samen met Studio Globo een inleefatelier over armoede voor groepen volwassenen in Hasselt (10-20 deelnemers). Tijdens het spel kruip je in de huid van iemand uit de buurt. Je beleeft allerlei situaties die mensen in armoede dagelijks meemaken. Zo voel je zelf aan hoe complex de armoedeproblematiek is. Na het spel praten we na over onze ervaringen. 

Meer info

Armoedequiz

Organiseer een armoedequiz in jouw gemeente. De quiz is een avondvullend programma met armoede als rode draad en voldoende weet-, kijk-, luister- en doevragen. Het is de ideale manier om op een ontspannende manier kennis te testen én te vergaren. Als organisator ontvang je een volledig draaiboek met -naast de inhoud van de quiz- voldoende tips voor een vlotte organisatie.

Vraag je quiz gratis aan

Armoedewandeling

Organiseer zelf een wandeling in jouw buurt. Met een uitgewerkt draaiboek vind je vast zeven interessante stopplaatsen. Daar kan je de deelnemers meenemen in het verhaal van het web van de armoede aan de hand van affiches uit de voorbije campagnes van Welzijnszorg. De inhoud is voldoende divers zodat je zelf kan kiezen hoe zwaar of hoe luchtig jouw wandeling wordt.

Voor het secundair onderwijs bestaat een aparte Armoedewandeling, die je kan terugvinden in de methodiekenbundel 'Pola en wonen'.

Meer info     Draaiboek aanvragen

Organiseer een filmavond 'Rabot'

Deze pakkende film rond de Rabottorens uit Gent is een ideale manier om rond het thema wonen en armoede te werken. Met een introductiefilmpje en een nabesprekingshandleiding zet Welzijnszorg je op weg om er een boeiende avond van te maken. Je kan de filmvoorstelling zowel offline als online organiseren. 

Meer info en aanvragen

Budgetoefening

Een budgetoefening is een directe confrontatie met het armoedethema. Het is een goede manier om stil te staan bij bestedingspatronen. Je denkt na over hoe je omgaat met beperkte financiële middelen. Door achteraf met elkaar in gesprek te
gaan, wordt ook stilgestaan bij de manier waarop we naar armoede kijken. De budgetoefening kan zowel individueel als in kleine groepen gemaakt worden.

Download de budgetoefening
 

Nodig een project uit

Als vereniging of organisatie kan je een project uitnodigen voor een getuigenis, een infostand op je kerstmarkt, een interview of lezing, deelname aan een debat... Werken met een voorbeeldproject is een echte aanrader. Het geeft armoedebestrijding een echt gezicht. Een concreet verhaal krijgt mensen immers sneller in beweging! Onze regionale medewerkers ondersteunen je om het juiste project te kiezen en de contacten te leggen.

Ontdek de spelregels 

Contacteer jouw regionale medewerker

Vorming

Een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting neemt jou samen met een educatieve medewerker van Welzijnszorg mee in de wereld van armoede en armoedebestrijding. We staan stil bij oorzaken en kloven, bij het armoedeweb van de binnenkant en de buitenkant, bij wat je zelf kan doen en wat de overheid zou moeten doen. Theoretische kaders worden aangereikt en krijgen door de interactie met de ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting en de educatief medewerker een reëel gezicht.

Meer info en aanvragen

Willen jullie graag iets organiseren maar weet je niet waar je moet beginnen?

Onze regionale collega’s denken graag mee na over de mogelijkheden.
Geef ons een seintje en zij komen graag langs.

Contacteer jouw regionale medewerker