Gewoon kunnen zijn zonder iets te moeten

Inloophuis Hedera Helix biedt mensen een ontmoetingsplek waar je zomaar kan binnenlopen zonder uit te leggen waarom en zonder volle portemonnee! Je vindt er altijd wel een kop koffie, een kom soep en een leuke babbel. Veel van de gasten leven in een zeer kwetsbare situatie, bijvoorbeeld door armoede, psychische kwetsbaarheid of eenzaamheid. Hedera Helix is een veilige plek waar contact met lotgenoten mogelijk is, waar er ruimte is voor een persoonlijk gesprek en ze kijken op welk vlak er ondersteuning nodig is .

Speciaal voor jongeren (tussen 16 en 26 jaar) is er de jongerenwerking De Hut, een gezellig huis, een veilige plek waar iedereen welkom is! Hier kan je terecht voor een babbel, een luisterend oor, ontspanning, leuke activiteiten, actie… of gewoon om te kunnen zijn zonder iets te moeten. Het is een plek waar jongeren zich gehoord en gezien voelen, en waar hun stem telt zonder oordeel of verplichtingen.

 

Een veilige haven waar jongeren mogen groeien

Een verhaal uit De Hut, de jongerenwerking van Hedera Helix

Enkele maanden geleden kreeg onze werking bezoek van een middelbare school. Steeds meer leerlingen deden beroep op de leerlingbegeleiding, steeds vaker ging het om zaken die met armoede te maken hebben. Hoog tijd vond de school om een plek te bezoeken waar de leerlingen een veilige haven kunnen ontdekken, waar ze mogen groeien, waar hun talenten gezien worden, maar ook waar ze gewoon kunnen zijn!

Wanneer de klassen binnen komen, is er veel kabaal, gegieber en gelach. We onthalen hen hartelijk en stellen onszelf voor (nog niet zo interessant aan het geroezemoes te horen), maar wanneer ik vertel over een jongen die we mochten opvangen, wordt het stil!

Een tijdje geleden was er een politie interventie voor onze deur. We maakten van de gelegenheid gebruik om onszelf voor te stellen aan een groepje ‘hangjongeren’. Nog geen 10 min later stond Chris* voor de deur. Het hoofd gebogen, een kap over zijn hoofd. Hij vroeg of hij even mocht komen babbelen.
Chris had het moeilijk. Ging al even niet meer school want hij schaamt zich, voor vele zaken! Hij heeft geen nette kleding, maar ook geen gevulde brooddoos. Later vertelt hij over zijn moeder die haar best doet, maar het leven is te zwaar. Ze zoekt haar toevlucht in alcohol. Vader is bijna niet meer in beeld. Dit is goed volgens Chris, want hij kan zeer agressief worden.
We merken dat we eerst Chris zijn vertrouwen nodig hebben! Hij krijgt ons permanentienummer en mag ons dagelijks vragen voor brood, beleg of soep (ook voor het gezin) en verzorgingsproducten. We verzamelen ook kleding. Chris zijn hoofd komt soms omhoog. We zien veel lijden. Maar hij weet nu dat hij hier mag werken voor school, en dat er warmte, internet , een kop koffie zullen zijn. Maar vooral mensen die voor hem klaar staan en in hem geloven!

 

Na het verhaal blijft het stil! Bij sommigen merken we herkenning, we zien hier en daar een traantje rollen. Bij anderen merken we angst, maar ook verontwaardiging en zelfs afschuw. Sommigen kunnen zich niet voorstellen dat dit in deze tijd, in onze regio nog kan!

* Chris is een fictieve naam

 

Ze kregen het Overkop label omdat hun jongerenprogramma sterk werk levert voor jongeren die zeer kwetsbaar zijn.

www.dehut.one